Aom durian szarvasgomba chips

Több mint 1 milliárd ember által szeretett ázsiai gyümölcs végtelen tápértékkel

ízlés

I durian A Monthong nagy termések, átlagosan 3-5 kilogramm súlyúak, és általában oválistól hengeresig terjedő, elvékonyodó formájúak, néha szabálytalan dudorokkal, ami szívszerű megjelenést kölcsönöz. A termés felületét sűrű, hegyes háromszög alakú tüskék borítják, színe a halványzöldtől a világosbarnán át az aranybarnáig változik. A tüskés felszín alatt fehér, szivacsos belső tér található, több kamrával, amelyek húslebenyeket zárnak be. A hús minden lebenyének félkemény felülete van, ami vastag, krémes, vajas belsőt mutat, apró, kemény magvakkal. A Monthong durianok enyhe illatúak a durian többi fajtájához képest, és gazdag, édes, meleg és összetett illattal rendelkeznek, amelyet a vanília, karamell, bors és kén jegyek keverékeként írnak le.

Évszakok

I durian A Monthong a thaiföldi forró évszakban érhető el, a betakarítás csúcsértéke április és augusztus között zajlik.

Aktuális tények

I Monthong durian, botanikailag a Durio zibethinus, a Malvaceae családba tartozó nagy thai fajta. Thaiföld a durian fő termelője és exportőre, és az országban több mint 234 fajta van, és csak néhány fajtát termesztenek kereskedelmi használatra. A Monthong durian a teljes thaiföldi duriantermelés több mint felét teszi ki, és egyben a legtöbbet exportált fajta, mivel a gyümölcs körülbelül húsz napig tárolható romlás nélkül. A Monthong név thai nyelvről fordítva "aranypárnát" jelent, ami a fajta vastag, puha húsának tükröződése, és szezonban a fajta széles körben megtalálható az utcai árusok, a helyi piacok és a gyümölcsöket árusító negyedeken átmenő teherautók körében. a megafonokon. A thai durianokat hagyományosan a teljes érés előtt szüretelik, ez a folyamat meghosszabbítja a gyümölcs eltarthatóságát, és ezzel a módszerrel szilárd, de lágy textúrát hoz létre a gyümölcsben, enyhe, édes ízzel. Manapság intenzív verseny folyik Thaiföld és Malajzia között a durian termelésért, és a Monthong durian az a jellegzetes fajta, amelyet Thaiföldről kereskednek és exportálnak a szomszédos piacokra.

Tápérték

I A Monthong durian kiváló C-vitamin forrás, antioxidáns, amely erősíti az immunrendszert, fokozza a kollagéntermelést és csökkenti a gyulladást. A gyümölcsök emellett jó káliumforrást jelentenek a test folyadékszintjének kiegyensúlyozására, a magnézium a vérnyomás szabályozására, a rost az emésztőrendszer stimulálására, a mangán a fehérje emésztését segíti, és kisebb mennyiségben tartalmaznak foszfor, vas, réz és cink.

alkalmazások

A Monthong durian az érettség több szakaszában használható nyers és főtt készítményekhez, beleértve a sütést és a főzést is. Fiatalon a hús sűrű, szilárd állagú, többnyire felszeletelve és chipsként sütve, apróra vágva és currybe keverve, vagy vékonyra szeletelve friss salátákba keverve. Thaiföldön a Monthong durianokat belekeverik a massaman currybe, hogy gazdag, umami ízeket adjon, és néha som tomként is elkészítik, ami egy nyers, ropogós köret saláta gyógynövényekből, halszószból és éretlen gyümölcsökből. Ahogy a Monthong durian érik, a pépet többnyire tisztán, félretéve fogyasztják, salátaöntetbe pürésítik, vagy pasztákba keverik, és fagylaltok, gyümölcstekercsek és péksütemények feltéteként használják. A pépet ragacsos rizsbe is keverhetjük, kávéba keverhetjük, vagy sziruppal megfőzve édes desszertet készíthetünk. A Monthong durian jól párosítható trópusi gyümölcsökkel, beleértve a mangosztánt, rambutánt, kígyógyümölcsöt, mangót és kókuszt, olyan ízeket, mint a fokhagyma, a medvehagyma, a citromfű és a galangal, a csokoládé, a vanília és a fűszernövények, mint a koriander, a kömény, a menta és a currypor. Az egész, vágatlan Monthong durian pár napig eláll szobahőmérsékleten, de az időtartam nagymértékben függ a termés betakarításkori érettségétől. Érett gyümölcsöket azonnal el kell fogyasztani a legjobb íz és állag érdekében. A hússzeletek légmentesen záródó edényben 2-5 napig tárolhatók. A Monthong durian le is fagyasztható, és a világ piacaira exportálható.

Etnikai

A Monthong durian a durian egyik fő fajtája, amely a délkelet-thaiföldi Chanthaburi tartományban található Chanthaburi Gyümölcsfesztiválon szerepelt. A Chanthaburit Thaiföld "trópusi gyümölcstálaként" ismerik, és az éves, tíznapos májusi fesztivál a régióban termesztett helyi növényekre, köztük a durianra összpontosít. A fesztivál ideje alatt a Monthong durianokat nagy halomban teszik ki az asztalokra, egészben vagy előre szeletelve árusítják, sőt a nap egy rövid szakaszában ingyenesen is megkóstolhatják a kóstolókat, így a látogatók megkóstolhatják a különböző fajtákat. A durianokat főtt készítményekben is árusítják a fesztivál ideje alatt, beleértve a chipseket, curryket, cukorkákat, italokat és desszerteket. A durian mellett a gyümölcsfesztivál országosan ismert kézműves fabútorairól, kézműves termékeiről és más helyi trópusi gyümölcseiről, mint például a mangosztán és a kígyógyümölcs. Ezeket a helyi gyümölcsöket duriannal kombinálják.

Hasonló tételek