Olasz szarvasgomba

Miben különbözik a himalájai fekete szarvasgomba az olasz szarvasgombától?

51SBibjDCpL. IDŐSZÁMÍTÁSUNK ELŐTT

Leírás/Íz
Az ázsiai fekete szarvasgomba mérete és alakja a növekedési körülményektől függően változó, de általában kicsik, átlagosan 2-5 centiméter átmérőjűek, és ferde, ferde, gömbölyű megjelenésűek. A fekete-barna gombákat jellemzően a talajban lévő kövekből formálják, felületük durva, sok apró dudor, dudor és repedés borítja. Az érdes külső alatt a hús szivacsos, fekete és rágós, vékony, ritka fehér erekkel márványozott. Az ázsiai fekete szarvasgomba textúrája rugalmasabb lesz, mint az európai fekete szarvasgomba, színe pedig kissé sötétebb lesz, kevesebb erekkel. Az ázsiai fekete szarvasgomba enyhe pézsma aromájú, a húsa pedig enyhe, földes, fás ízű.

Évszakok/Elérhetőség
Az ázsiai fekete szarvasgomba késő ősztől kora tavaszig kapható.

Aktuális tények
Az ázsiai fekete szarvasgomba a Tuber nemzetség része, és a Tuberaceae családba tartozó kínai fekete szarvasgomba, himalájai fekete szarvasgomba és ázsiai fekete téli szarvasgomba néven is ismert. A Tuber nemzetségben számos különböző szarvasgombafaj található, és az ázsiai fekete szarvasgomba név egy általános leíró, amelyet az Ázsiában betakarított gumófajok leírására használnak. A Tuber indicum az ázsiai fekete szarvasgomba legelterjedtebb faja, amelyet az 80-as évek óta dokumentáltak, de amikor a tudósok elkezdték tanulmányozni a gomba molekuláris szerkezetét, felfedezték, hogy vannak más, közeli rokon fajok is, köztük a Tuber himalayense és a Tuber sinensis. Az ázsiai fekete szarvasgomba már évezredek óta természetes módon növekszik, de a szarvasgombát csak az 1900-as évekig tekintették kereskedelmi árunak. Ez idő alatt az európai szarvasgomba-ipar nehezen tudott lépést tartani a kereslettel, és a kínai vállalatok elkezdték exportálni az ázsiai fekete szarvasgombát. Európába az európai fekete téli szarvasgomba helyettesítőjeként. A szarvasgomba fellendülése hamarosan Ázsiában, különösen Kínában következett be, és a kis szarvasgombákat gyorsan szállították Európába, ami megnehezítette az európai kormányok számára a szarvasgomba szabályozását. A szabályozás hiányában egyes vállalatok a ritka európai Perigord szarvasgomba néven magas áron kezdték el árulni az ázsiai fekete szarvasgombát, ami széles körű vitát váltott ki a szarvasgombavadászok körében Európa-szerte. Az ázsiai fekete szarvasgomba megjelenésében feltűnően hasonlít a híres európai fekete szarvasgombához, de hiányzik a jellegzetes aromája és íze. A hamisítók az ázsiai fekete szarvasgombát valódi Perigord szarvasgombával keverik, hogy kompenzálják az illat hiányát, így az ázsiai fekete szarvasgomba felszívja a jellegzetes illatot, így a szarvasgomba szinte megkülönböztethetetlen. Manapság még mindig heves vita folyik az ázsiai fekete szarvasgomba minőségéről az európai szarvasgombához képest, és a szarvasgombát jó hírű forrásokból kell beszerezni.

Tápérték
Az ázsiai fekete szarvasgomba C-vitaminnal erősíti az immunrendszert, fokozza a kollagéntermelést és csökkenti a gyulladást. A szarvasgomba antioxidánsok forrása is, amely megvédi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, és kis mennyiségben tartalmaz cinket, vasat, magnéziumot, kalciumot, rostot, mangánt és foszfort. A hagyományos kínai gyógyászatban a fekete szarvasgombát az étvágy helyreállítására, a szervek megfiatalítására és méregtelenítésére, valamint a test egyensúlyozására használták.

alkalmazások
Az ázsiai fekete szarvasgombát leginkább nyersen vagy enyhén melegítve, általában borotválva, lereszelve, pelyhesítve vagy vékonyra szeletelve használják takarékosan. A szarvasgomba enyhe, pézsmás, földes íze gazdag, zsíros elemekkel, bor- vagy tejszín alapú szószokkal, olajokkal és olyan semleges összetevőkkel egészíti ki az ételeket, mint a burgonya, rizs és tészta. A szarvasgombát használat előtt meg kell tisztítani, és a felület ecsetelése vagy dörzsölése javasolt a víz alatti öblítés helyett, mivel a nedvesség a gomba rothadását okozza. A megtisztított ázsiai fekete szarvasgomba frissen darálható tészta, sült húsok, rizottók, levesek és tojások végső fűszereként. Kínában az ázsiai fekete szarvasgomba egyre népszerűbb a felsőbb rétegek körében, a szarvasgomba pedig egyre inkább beépül a sushiba, levesekbe, kolbászba és szarvasgombás galuskába. A szakácsok ázsiai fekete szarvasgombát is készítenek sütikbe, likőrökbe és mooncake-be. Az ázsiai fekete szarvasgombából a világon mindenhol vajat készítenek, olajat és mézet adnak hozzá, vagy szószokat reszelnek. Az ázsiai fekete szarvasgomba jól párosítható olyan húsokkal, mint a bárány-, baromfi-, szarvas- és marhahús, tenger gyümölcsei, libamáj, sajtok, például kecske, parmezán, fontina, chevre és gouda, valamint olyan fűszernövények, mint a tárkony, a bazsalikom és a rukkola. A friss ázsiai fekete szarvasgomba akár egy hétig is eláll, ha papírtörlőbe vagy nedvszívó kendőbe csomagoljuk, és zárt edényben, a hűtőszekrény ropogós fiókjában tároljuk. Fontos megjegyezni, hogy a legjobb minőség és íz érdekében a szarvasgombának száraznak kell maradnia. Ha néhány napnál tovább tárolja, rendszeresen cserélje ki a papírtörlőket, hogy elkerülje a nedvesség felhalmozódását, mivel a gomba a tárolás során természetesen nedvességet bocsát ki. Az ázsiai fekete szarvasgomba is fóliába csomagolva, fagyasztózsákba rakva 1-3 hónapig lefagyasztható.

Etnikai/kulturális információk
Az ázsiai fekete szarvasgombát főként a kínai Yunnan tartományban szüretelik. Történelmileg a kis fekete szarvasgombát a helyi falusiak nem ették, hanem sertéseknek adták állati takarmányként. Az 90-es évek elején szarvasgombával foglalkozó cégek érkeztek Yunnanba, és elkezdték ázsiai fekete szarvasgomba beszerzését, hogy Európába exportálják, hogy versenyezzenek a virágzó Perigord szarvasgomba piaccal. A szarvasgomba iránti kereslet növekedésével a jünnani gazdák gyorsan elkezdték begyűjteni a szarvasgombát a környező erdőkből. Az ázsiai fekete szarvasgomba természetes módon nő a fák tövében, és az eredeti szarvasgomba termés bőséges volt Yunnanban, ami gyors és hatékony bevételi forrást jelentett a családok számára. A jünnani gazdák megjegyezték, hogy a szarvasgomba betakarítása megduplázta éves bevételüket, és a folyamat nem igényel előzetes költségeket, mivel a szarvasgomba természetes módon, emberi segítség nélkül nő. Annak ellenére, hogy a falusiak virágzó üzletei vannak, ellentétben Európával, ahol a szarvasgomba szedését szigorúan szabályozzák, Kínában a szarvasgomba betakarításának nagy része nem szabályozott, ami széles körben elterjedt túlzott betakarítást eredményez. A kínai szarvasgombavadászok fogazott gereblyéket és kapákat használnak, hogy a fák tövében körülbelül egy lábnyira mélyedjenek a földbe, hogy felfedezzék a szarvasgombát. Ez a folyamat felborítja a fákat körülvevő talaj összetételét, és a fa gyökereit levegőnek teszi ki, ami károsíthatja a gombák és a fa közötti szimbiotikus kapcsolatot. E kapcsolat nélkül az új szarvasgomba a jövőbeni betakarításhoz nem fog növekedni. A szakértők attól tartanak, hogy Kínában az ázsiai fekete szarvasgomba túlzott betakarítása a jövőben kudarc elé állítja az országot, mivel sok olyan erdő, ahol valaha szarvasgombát tartottak, mára kietlen, és az élőhelyek pusztulása miatt már nem termelnek gombát. Sok ázsiai fekete szarvasgombát is betakarítanak állami földeken, ami arra készteti a vadászokat, hogy a szarvasgombát még mielőtt a többi vadász elvinné a szarvasgombát. Ez az éretlen szarvasgomba beáramlásához vezetett a kevésbé ízű és rágós állagú piacokon.

Földrajz/Történelem
Az ázsiai fekete szarvasgomba ősidők óta természetes módon nőtt fenyők és más tűlevelűek közelében és alatt Ázsiában. A téli szarvasgomba Indiában, Nepálban, Tibetben, Bhutánban, Kínában és Japánban található, és a szarvasgomba általában akkor kezdi meg a termést, amikor a tápnövények legalább tíz évesek. Az ázsiai fekete szarvasgombát csak az 90-es évek elejéig gyűjtötték be széles körben, amikor a gazdálkodók elkezdték exportálni a szarvasgombát Európába. Az 90-es évek óta az ázsiai fekete szarvasgomba betakarítása tovább növekszik, növelve a szarvasgomba-vadászok számát Ázsiában. Kínában az ázsiai fekete szarvasgombát főként Szecsuán és Jünnan tartományokból szüretelik, Yunnan a hazai és nemzetközi szinten értékesített fekete szarvasgomba több mint hetven százalékát állítja elő. Az ázsiai fekete szarvasgomba kisebb mennyiségben Liaoning, Hebei és Heilongjiang tartományokban is megtalálható, és egyes gazdaságok megpróbálnak ázsiai fekete szarvasgombát termeszteni kereskedelmi használatra. Ma az ázsiai fekete szarvasgombát nemzetközileg szállítják Európába és Észak-Amerikába. A szarvasgombát országszerte is használják, és többnyire nagyobb városok, köztük Kanton és Sanghaj csúcskategóriás éttermeibe szállítják.

Hasonló tételek